Tulossa pian

 
 

Blogiteksti logopedian kliinisestä harjoittelusta maisterivaiheessa opintoja, aikuisasiakkaiden kanssa (Sana-Aitta Oy/Validia)

Empaattinen ote terapiassa vahvistaa sekä ammattilaisen että asiakkaan toimijuutta

Logopedian tutkinto-ohjelmaan kuuluu kliinisiä harjoittelujaksoja. Olin onnekas, että sain mahdollisuuden suorittaa kolmannen logopedian kliinisen harjoittelujaksoni Sana-aitan perustajan puheterapeutti Astan ohjauksessa alkuvuodesta 2025. Ennen logopedian opintojani olen työskennellyt useita vuosia opetuksen, sosiaali- ja terveysalan ja järjestötyön parissa, ja sitä ennen opiskellut psykologian tutkinnon. Huomasin että harjoittelujakson aikana pystyin hyödyntämään kaikkea tietotaitoa opinnoistani mutta myös laajasta työkokemuksestani, varsinkin eri sairausryhmien kanssa.

Logopedian viisivuotista tutkinto-ohjelmaa voi opiskella kuudessa yliopistossa Suomessa – ja tutkinto-ohjelman suoritettuaan voi toimia laillistetun puheterapeutin ammatissa. Vähintään yksi yliopistoni Åbo Akademin harjoittelujaksoista tulee suorittaa aikuisasiakkaan/aikuisasiakkaiden kanssa. Validian kuntoutuskeskuksessa Asta toteuttaa laitosjaksojen puheterapiaa parina päivänä viikossa ja sain sekä seurata hänen vastaanottokäyntejänsä että osittain toteuttaa terapiaa. Validian kuntoutuskeskus tarjoaa laitosjaksoja ja vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta moniammatillisesti – asiakkaan kuntoutustiimiin voi kuulua fysioterapeutti, toimintaterapeutti, neuropsykologi, puheterapeutti, lääkäri jne. Puheterapian asiakkailla on eri kommunikaation, kielen ja puheen haasteita, esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön, aivovamman tai neurologisen sairauden takia. Olen esimerkiksi saanut nähdä ja harjoitella käytännössä miten eri kuntoutusmenetelmiä käytetään, tutustua katseohjaustietokoneeseen ja syventävästi vaikea-asteiseen afasiaan.

Suosittelisin että puheterapeuttiopiskelija, joka haluaa tulla samantyyliseen harjoitteluun, on opiskellut kursseja aihealueina afasia, neurologia, neuropsykologia, dysfagia ja puhemotoriset häiriöt. Suosittelisin myös lukemaan syventävää kirjallisuutta asiakkaiden haasteista harjoittelun aikana, asettamaan osatavoitteita itselleen ja laatia kysymyksiä ohjaajalle. Minulla on sekä ollut useampi ohjaaja eri työharjoitteluissa ja myös itse toiminut ohjaajana entisissä työtehtävissäni, joten tarkastelen ohjausta ja sen toimivuutta monesta näkökulmasta. Asta on ollut kannustava ja selkeä, antanut suoraa palautetta ja vahvistanut ammatillista näkemystäni itsestäni. Olemme myös hyvin pystyneet täydentämään toisiamme ja käyttämään vahvuuksiamme yhdessä tukeaksemme asiakkaita mahdollisimman hyvin. Harjoittelujakso lisäsi osaamistani kielellis-kognitiivissa häiriöissä sekä kiinnostustani entisestään auttaa ja tukea ihmisiä ja heidän omaisiaan kommunikoimaan myös hyvin haastavissa tilanteissa. Astan yrityksen Sana-aitan verkkosivuilla mainitaan, että yritys tarjoaa ’Puheterapiaa aikuisille empaattisella otteella’ ja sen voin allekirjoittaa täysin oltuani osa Astan tiimiä parin kuukauden ajan.

13.3.2025
Lena Hägglund
Puheterapeuttiopiskelija, Åbo Akademi

Seuraava
Seuraava

Tulossa pian